Bulgaria
The recognitionyoudeserve_
hello world!
опознайте софия

Забележителности

Изживейте София! Открийте интересни исторически и културни места за посещение, направете екскурзия до близката планина, открийте красиви софийски паркове или просто се отдайте на шопинг.

култура

народен театър "иван вазов"

Разположен в непосредствена близост до хотела, Народният театър „Иван Вазов” е националният театър на България, както и най-старият и авторитетен театър в страната и една от важните забележителности на София, столицата на България.

160m
~2 мин. пеша
Театър

зала "българия"

Домът на Софийската филхармония, тази сграда датира от края на 30-те години на миналия век и се състои от няколко концертни зали: Зала „България” с 1100 места и по-малката Камерна зала, Мраморно ателие и Художествена галерия. Редовни цикли от концерти за класическа музика, както и други класически концерти на New Symphony Orchestra или Classic FM Orchestra също се провеждат тук понякога.

350m
~4 мин пеша
Концертна зала
религия

храм-паметник "св. александър невски"

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е българска православна катедрала и е една от 50-те най-големи християнски църковни сгради в света. Той е един от символите и основните туристически атракции на София. В криптата на катедралата, част от Националната художествена галерия, има музей на българските икони. Църквата твърди, че музеят съдържа най-голямата колекция от православни икони в Европа.

800m
~10 мин пеша
Храм

Площада на толерантността

Джамия, католическа катедрала, православна църква и синагога, и четирите на няколко минути пеша една от друга в самия център на София - това е така нареченият Площад на толерантността. Храмовете на 4-те основни религии в тази част на света функционират и поддържат огромните общности от жители и гости на столицата на България. Всеки от тях има своята история и всички са еднакво уважавани от българите.

600m
~7 мин пеша
Храмове
Музеи и галерии

Национална художествена галерия

Националната художествена галерия съхранява над 50 000 произведения на българското изкуство. Намира се на площад Княз Ал. I Батенберг и заема по-голямата част от сградата на бившия царски дворец на България.

500m
~6 мин пеша
Галерия

Регионален исторически музей на София

Открил официално своята постоянна експозиция на 17 септември 2015 г., музеят се намира на пл. Бански 1 (бившата сграда на Централни минерални бани). Постоянната експозиция може да се види в 8 различни зали, които обхващат периода от 6-то хилядолетие пр. н. е. до 40-те години на ХХ век.

850m
~11 мин пеша
Музей
паркове и градини

Градска градина

Градската градина на София е най-старата и централна обществена градина в България, съществуваща от 1872 г. Тя се намира точно до Гранд хотел София и Народния театър, в историческия център на града.

100m
~2 мин пеша
Градина

борисова градина

Борисовата градина е най-старият и известен парк в София. Строителството и уреждането му започва през 1884 г. и носи името на българския цар Борис III. Днес в парка се намират стадионите Васил Левски и Българска армия, както и езерото Ариана, което е първото в София с лодки. През зимата се използва за кънки на лед. В парка има и тенис кортове, паметници, фонтани и детски площадки.

1.4km
~17 мин пеша
Парк

национален парк "витоша"

Издигайки се на гордите 2290 метра височина, планината предоставя възможности за туризъм и ски за жителите на града и може да бъде добре дошла почивка от летните жеги. Основният ски център на Витоша, Алеко, е най-достъпен с кабинковия лифт, който тръгва от околовръстния път близо до отбивката за Бистрица.

10km
Ски, туризъм, колоездене
Планина
шопинг

Vitosha Blvd Pedestrian District

Vitosha Boulevard is the main commercial street in the centre of Sofia, the capital of Bulgaria, which is abundant in posh stores, restaurants, and bars. It extends from St. Nedelya Square to Southern Park. This is the place to stroll along with family or friends on a sunny afternoon, enjoy a coffee, ice cream, or drink, watch buskers and street artists, and generally watch the world go by.

350m
~5 min walking
Shopping, dining

пешеходен булевард витоша

Булевард Витоша е главната търговска улица в центъра на София, която изобилства от луксозни магазини, ресторанти и барове. Простира се от площад "Св. Неделя" до Южния парк. Това е чудесно място за разходка със семейството или приятелите си в слънчев следобед, да се насладите на кафе, сладолед или питие, да гледате улични артисти и като цяло да се насладите на оживения град.

350m
~5 мин пеша
Шопинг и свободно време
© 2004-2022 Гранд Хотел София.

Уебдизайн от Desart Studio.

chevron-down